Thursday, November 09, 2006

Sufjan Stevens - Illinois

Fjorårets høydepunkt inennfor den vestlige populærkulturelle sfæren var Sufjan Stevens sitt høydepunkt i karrieren: Illinois. En del av "50 states"-prosjektet hans, Illinois var #2 i et prosjekt som går ut på å lage et album om hver stat. Lykke til. Men når "Michigan" var veldig bra og "Illinois" helt fantastisk så håper jeg jammen han greier å gjøre noe spennende med "Maine", "Ohio" og så videre etc bla bla.

Låten "Casimir Pulaski Day" blir presentert i en mye mer nedstrippet versjon på selve albumet, mens i denne live-versjonen så leker Sufjan og hans ensemble med de melodiene som ligger skjult i det som tilsynelatende er en enkel melodi. Men det er først og fremst tekstene som gjør Sufjan til noe bedre enn "bra". Ikke bare er han en flott historieforteller - han behersker rytmikk og sammensetningen i setningene bedre enn de fleste rapperne der ute. Hvor setningen begynner og slutter kan av og til være overraskende, men alltid naturlige.

Goldenrod and the 4H stone
The things I brought you
When I found out you had cancer of the bone


Her kommer det et rim, men litt senere enn man antar, samtidig som han legger grunnlaget for tragedie og sterke følelser som skal i sving. Han hinter også om at denne teksten er fortalt ut fra et kristent perspektiv. Men Sufjan er ingen tensing-artist, han bruker derimot religiøsitet til å fortelle om almenne spørsmål rundt livet og døden.

Tuesday night at the Bible study
We lift our hands and pray over your body
But nothing ever happens


No comments: